Dette nettkurset handler om hvordan vi tilrettelegger, strukturerer og visualiserer for autistiske mennesker og andre med tilsvarende behov for oversikt og forutsigbarhet. Innholdet i kurset er sterkt inspirert av metoden og filosofien TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Communication handicapped Children), i tillegg til erfaringer og refleksjoner fra et langt yrkesliv som spesialpedagog i autismefeltet.
I kurset er fokus på praktiske løsninger og hjelpemidler. Dette er ikke et teori-tungt kurs, selv om kunnskapen kurset hviler på er godt festet i både forskning og empiri. Et mål med dette kurset er å gi deltakerne gode tips og verktøy de kan ta med seg ut i sin egen hverdag! Etter hver modul får du også en Bonus-PDF med praktiske eksempler og maler knyttet til modulens tema, som kan lastes ned og anvendes som du ønsker. Samle dem opp og lag deg din egen tilretteleggings-ressurs!
1: Hva menes med tilrettelegging: 9 leksjoner
I denne modulen ser vi på hvorfor tilrettelegging er viktig, hva som er hensikten med tilrettelegging og hva tilrettelegging innebærer i praksis. Vi ser på de ulike elementene tilrettelegging består av som visualisering, strukturering, konkretisering, rutiner og personlig tilpassing.
Modul 2: Kartlegging: 8 leksjoner
I denne modulen blir du kjent med ulike typer kartleggingsverktøy du kan bruke for å identifisere tilretteleggingsbehov hos den eller de du ønsker å hjelpe. Vi ser på IVAS, Sånn vil jeg ha det og UtYr, på TEACCH-kartleggingene PEP 3 og TTAP, samt på andre måter å finne ut av hva slags tilrettelegging en person har behov for.
Modul 3: Fysisk struktur: 6 leksjoner
I modul 3 handler det om fysisk struktur, hvordan man kan møblere, organisere og merke omgivelsene på en hensiktsmessig måte. Vi ser på ulike måter å tilrettelegge de fysiske omgivelsene på, for å fremme forutsigbarhet, oversikt og selvstendighet for de som oppholder seg der.
Modul 4: Rammestruktur: 6 leksjoner
Rammestruktur handler om å skape rammer rundt og oversikt over et gitt tidsrom. Det betyr å lage og benytte ulike typer planverktøy for f.eks. årsplan, månedsplan, ukeplan og dagsplan. Vi ser på både innhold i og utforming av ulike planer, samt på hvordan disse planverktøyene kan bli en viktig del av tilretteleggingen.
Modul 5: Situasjonsstruktur: 6 leksjoner
I denne modulen dreier leksjonene seg om strukturen rundt en bestemt situasjon, som for eksempel en skoletime, en arbeidsøkt, eller en butikktur. Verktøyet her er ofte det vi kan kalle arbeidslister eller arbeidsplaner. Vi vil se på ulike måter å tilrettelegge for denne type situasjoner.
Modul 6: Oppgavestruktur: 7 leksjoner
Oppgavestruktur er strukturen rundt en enkelt oppgave innenfor en situasjon. Hvis arbeidsplanen handler om gjennomføring av en handletur, kan oppgave strukturen eller bruksanvisningen for eksempel dreie seg om hvordan man betaler i kassen eller hvordan man pakker ned varene. I denne modulen utforsker vi ulike måter å tilrettelegge dette.
Modul 7: Kommunikasjon; 6 leksjoner
Kommunikasjon handler om å formidle og forstå. Veldig ofte må dette tilrettelegges for helt spesifikt. I modulen ser vi på ulike språkverktøy og hjelpemidler for å tilrettelegge for å kunne formidle egne tanker og behov og å kunne forstå hva andre forsøker å formidle. Leksjonene er delt i kommunikasjons-tilrettelegging for henholdsvis personer med godt talespråk og personer med mangelfullt eller manglende talespråk.
Modul 8: Avsluttende QUIZ, 2 leksjoner
For å få godkjent kurset må du svare minst 85% rett på i alt 50 spørsmål fra hele kurset. Som belønning for strevet får du et personlig dokument som viser at du har bestått kurset og hva du har lært underveis! Og det kan være fint å ha når du skal dokumentere egen kompetanse!
Kurset er laget for deg som ønsker mer kompetanse på hvordan tilrettelegge for personer med behov for oversikt og forutsigbarhet, enten du er forelder, partner, lærer, arbeidsgiver eller veileder. Personer som selv har behov for tips på hvordan de bedre kan organisere hverdagen sin vil også kunne ha glede av kurset. Du kan ta kurset som privatperson eller som ansatt, alene eller som del av en gruppe.
NÅ: Kr. 5500,- Full pris er Kr. 10.500,-
For skoler og ev. andre arbeidsplasser, gir vi rabatter med utgangspunkt i hvor mange som er påmeldt fra samme sted:
Skal du melde på fra en arbeidsplass og trenger faktura? Send en e-post med navn og e-postadresser til deltakerne, samt faktura-informasjon - til post@spiss.no